Ook wij zijn tijdens het welbekende thuiszitten vanwege corona (opnieuw) aangestoken door het fietsvirus en enthousiast geworden van het zogenoemde bikepacken. Bikepacken klinkt als backpacken en daar lijkt het ook op, maar dan nét iets anders. Het heeft ook iets weg van een fietsvakantie, maar ook zo mag het in ‘de fietswereld’ absoluut niet genoemd worden. Kort samengevat is het kamperen met zo min mogelijk bagage: een minimalistische bivak waarbij het genieten van de vrijheid op de fiets het allerbelangrijkste is. 

Licht en compact

Wij kozen er dus voor om dit avontuur vanaf nu aan te gaan door onze nachten te spenderen in een hangmat. Waarom we voor een hangmat hebben gekozen? Dat weet ik eigenlijk ook niet, het is in ieder geval erg licht en compact. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik nog geen drie keer in een hangmat heb gelegen ter ontspanning, dus ik wist totaal niet wat mij te wachten stond. 

Overnachten in een hangmat

We gingen twee nachten op avontuur over provinciegrenzen, met pontjes en dwars door het rivierengebied. Onze eerste overnachting was nog in Noord-Brabant, op een camping midden in de prachtige natuur van De Maashorst, nabij het dorpje Schaijk. We bleken de eersten die een aanvraag hadden gedaan voor een campingplek met stevige bomen en werden dan ook enthousiast ontvangen. Niet veel later hadden al verschillende mensen onze stek bestudeerd en gevraagd hoe het is om in een hangmat te slapen. Daar gingen we al snel achter komen! 

We kozen er trouwens op dit moment voor om nog naar campings te gaan, omdat we graag warm wilden douchen. Dit aangezien de temperaturen overdag ook niet hoger waren dan achttien graden en douchen na een actieve rit wel erg comfortabel is.

En… Hoe was het?

Stel je eens voor dat je in een koelkast hebt geslapen… Dat is hoe wij ons voelden de volgende ochtend. Het was afgekoeld tot zeven graden, enorm wennen en we hadden last van het geluid van een feest dichtbij. Maar ondanks de omstandigheden redelijk geslapen, eekhoorntjes boven ons langs zien lopen en fit genoeg om er weer tegenaan te gaan!

Deze dag fietsten we via Culemborg naar Snelrewaard in de provincie Utrecht. De route was volledig tegenwind en er was geen boom te bekennen, best pittig dus! Maar we konden wel genieten van het ontzettend mooie en uitgestrekte landschap. 

Kamperen bij de boer

Nadat we geschikte bomen hadden omgetoverd tot onze slaapplek deze avond, vertrokken we naar Oudewater. Dit aangezien we samen met mijn moeder gingen eten en ik tevens handschoenen kon krijgen, om ervoor te zorgen dat het de volgende nacht iets beter te vertoeven zou zijn. Na het eten werden we weer gastvrij ontvangen op de boerderij waar we overnachtten en bleken we ook hier het gespreksonderwerp van de dag te zijn onder de campinggasten. We trokken veel ‘bekijks’, zoals we dat in Noord-Holland zeggen. 

Teun had tevens een dakje in elkaar gefabriceerd van het plastic zeil, dat we voor de zekerheid hadden meegenomen, en een aantal takken. Dit om ervoor te zorgen dat de warmte wat meer binnen zou blijven. We konden ons dus weer voorbereiden op de komende (koude) nacht. 

Eind goed al goed

Je gelooft het of niet, maar ik sliep al rond tien en we waren pas om negen weer wakker. Ook was ik deze keer maar één keer wakker geweest. Heerlijk! Waren het de handschoenen of was een nachtje wennen genoeg? We zullen het zien, binnenkort mogen we namelijk weer! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *