Omdat de boodschappen in Noorwegen bizar duur zijn en voornamelijk het alcohol niet te betalen is, gingen we met de buren de landsgrens over. We hadden namelijk een paar dagen Zweden ingepland. Want ja… waarom zou je er alleen naar de supermarkt gaan als je er ook gewoon kan blijven?

Woensdagochtend om tien uur vertrokken we met vijf man in de auto naar de Lidl in Charlottenberg. Waar je de snelste route kan kiezen, hadden wij per ongeluk de kortste route aangeklikt. Binnen no time stonden we al stil omdat we een slagboom even opzij moesten duwen, vervolgens konden we weer door. Ook hadden we natuurlijk even de route gewijzigd. We waren nog geen kwartier verder en er was alweer een steekproef van de politie. Natuurlijk werden we eruit gehaald. Onze identiteitsbewijzen werden gevraagd en volledig nagecheckt. Het duurde even voordat we ze terugkregen. Toen werd er verteld dat één iemand nog geen inwoner van Lillehammer is, dat vond de politie een beetje raar. Maar uiteindelijk klopte dat allemaal, omdat het heel moeilijk is om een afspraak te maken bij de politie. Er wordt daar namelijk verbouwd. Ook hadden we hele erge mazzel, want we zaten met zijn vijven in een vierpersoons auto. Dat hadden ze gelukkig niet gezien! Na een tijdje konden we eindelijk wegrijden en kon de rit ook echt beginnen.

De eerste kilometers werd er overal aan de weggewerkt, dus was er niet heel veel te beleven. Op een gegeven moment reden we niet meer over de snelweg en gingen we de bergen in. Er zaten heel veel gaten in de weg en we kwamen bijna niemand tegen. Na ongeveer drie uurtjes gingen we de grens over en vijf minuten later waren we alweer bij de Lidl aangekomen. In de supermarkt vielen we van de ene in de andere verbazing. Alles, maar dan ook echt alles, was hier ongelofelijk goedkoop. We haalden eten en drinken voor alle dagen. Met name heel veel bier natuurlijk. We betaalden voor alle boodschappen bij elkaar net iets meer dan €200,-. Als we alleen al het bier moesten halen in Noorwegen, waren we daarvoor al €180,- kwijt geweest. Dat scheelde dus echt mega veel! Ook weet ik niet wat we op dat moment dachten, maar we hadden echt heel erg veel eten in het karretje gestopt. Na wat passen en meten kon uiteindelijk alles mee in de auto. Na een uur, met boodschappen op ons schoot, in de auto reden we de oprijlaan van de Airbnb op. Eerst geloofden we het niet, was het wel hier? Het was midden in het bos en aan het meer, wat een toplocatie! De sleutel zat aan de binnenkant van de deur en alle spullen stonden netjes, het kon niet anders dan dat dit echt onze Airbnb was. We liepen om en om naar binnen en verbaasden ons enorm. Het leek net een kasteel van binnen, echt mega! Op de begane grond was een grote keuken en de woonkamer. Op de eerste verdieping had iedereen een eigen slaapkamer, mét tweepersoonsbed en de meesten zelfs nog met een eigen badkamer. Toen we dachten dat we er ongeveer wel waren, kwamen we erachter dat er in de kelder nog een sauna en sportschool zaten. Ook stond er op de veranda nog een mega grote hottub. Dit moesten zeker fantastische dagen worden! Nadat de boodschappen op hun plek lagen en iedereen gesetteld was, zijn we gelijk de hottub ingegaan. Op het af en toe eten en drinken halen na, zijn we daar de hele avond niet meer uitgekomen.

Donderdagochtend was iedereen redelijk vroeg op, want we waren hier natuurlijk niet om tot de middag in ons bed te blijven liggen. Omdat ik de Airbnb had geregeld, mocht ik als eerst mijn kamer kiezen. Daarom had ik een kamer aan de waterkant. Toen ik ’s ochtends mijn gordijnen opendeed had ik dus supermooi uitzicht, wat er bijna voor zorgde dat ik niet uit mijn bed wilde. Het was vandaag ook heerlijk weer. Wat betekende dat we buiten ontbeten. Ook had iedereen snel al de zwemkleding aangedaan en hebben we lekker in de zon gezeten. Het leek wel zomer! Alhoewel het eigenlijk niet zo heel erg warm was, maar we de temperaturen van Noorwegen gewend zijn, voelde het gewoon zo. Ik pakte al snel mijn camera erbij om vervolgens naar de waterkant te lopen. Het was hier zo ontzettend mooi, echt fantastisch! ’s Middags waren we nog even naar het dichtstbijzijnde stadje gereden. Waar we erachter zijn gekomen dat Zweden echt totaal anders is dan Noorwegen. De mensen zien er veel minder gefatsoeneerd uit en er wordt minder gepronkt met eigendommen zoals auto’s en huizen. Dat is natuurlijk ook niet gek, als je denkt aan de prijzen in de supermarkt. Het is iets minder welvarend en totaal het tegenovergesteld van de buurlanden, Noorwegen en Finland. Toen we terugkwamen ben ik nog even mijn bed ingekropen en vervolgens hadden de jongens wraps voor ons gekookt, in hun badjassen natuurlijk. Want die vormden deze dagen de rode draad. We aten en gedroegen ons als vorsten. We voelden ons hier helemaal thuis, het leek wel ons huis! Onze avond hadden we, natuurlijk, weer in de hottub en sauna gespendeerd.

Vrijdag was alweer ons laatste dag. Na het ontbijt en een potje yahtzee hadden we alle spullen opgeruimd en in de auto weten te krijgen. Om twaalf uur moesten we eruit zijn en reden we weer naar Lillehammer. Ook deze route was weer supermooi! In dit deel van Zweden is er echt alleen maar bos, het hield niet op. Onderweg kon een stop bij het winkelcentrum, waar ook de Lidl is, natuurlijk niet ontbreken. We hadden verwacht daar een uurtje te zijn, maar ongeveer drie uur later stapten we weer in de auto. Hier hadden we ons prima vermaakt! Ook hadden we de banden van de auto nog even opgepompt, die voelden heel erg zacht op de heenweg. Wat ook zo bleek te zijn, want er zat maar anderhalve bar in… Gelukkig waren we nog even langs het tankstation gereden! Om acht uur waren we weer in Lillehammer aangekomen en was het weer tijd voor het echte leven. We moeten namelijk leren, volgende week staat er een examen en een presentatie op de planning. Dat moet ook gebeuren! Maar wie ben ik zonder een volgend tripje op de planning? Na de tentamens ben ik een week in Italië te vinden. Dus jullie lezen snel weer meer!

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *